top of page

Izdelava voščilnice za 8. marec

Do srede, 8. marca, lahko v knjižnici v času odprtosti izdelate voščilnico za 8. marec.

roze za 8 marec (2).jpg
roze za 8 marec (1).jpg

Čajanka v knjižnici Podružnične šole Hruševje

Danes, 3. marca zjutraj, smo imeli v knjižnici Podružnične šole Hruševje jutranjo čajanko, na katero smo se temeljito pripravili. Učenke so ob začetku tedna pri jutranjem varstvu pod mentorstvom učiteljice Mateje Modrijan sestavile vabila in jih razdelile povabljenim.  Da ne bi zgrešili poti v knjižnico, so pripravile tudi kažipote v obliki skodelice. Vsak gost je moral namreč s sabo prinesti svojo najljubšo- skodelico. Okusen čaj nam je skuhala prijazna kuharica Branka Majkić. Srkali smo ga ob poslušanju zgodbe  pisateljice Suzanne Barton Jutranji zbor. Nato nam je knjižničarka Magdalena Svetina Terčon povedala še ljudsko pravljico Čudežne drsalke. 
Na koncu smo se dogovorili, da čajanko ponovimo - z novimi pravljičnimi liki. Zaželeli smo si zgodbe o dinozavru in bobru. 
Čisto na koncu pa smo izbrali še zmagovalno skodelico. Uganete, katera je?  

                                                                                        knjižničarka Magdalena S. T.

utrinek s cajanke 2 (2)_edited.jpg
vabilo na cajanko_edited.jpg
naj skodelica.jpg
cajanka (4).jpg
kazipot.jpg
kuhanje caja_edited.jpg
cajanka (2).jpg

Pravljična urica za učence drugega razreda

V ponedeljek, 12. 12. 2022, so učenci drugega razreda prisluhnili pravljici Snežinke z napako Louja Traleavena in Madie Frost. Sporočilo so razumeli, ko so pobarvali snežinke na bralnem znamenju, ki so ga dobili ob obisku knjižnice. Veseli smo bili, ko so vprašali, kdaj lahko pridejo spet.

                                                                                        knjižničarka Magdalena S. T.

snezinke z napako_kazalke3.jpg

Nagrade najboljšim bralcem v projektu bralna značka v šolskem letu 2022/2023

V sredo, 6. novembra, so članice knjižničarskega krožka naše šole izžrebale prejemnike nagrad med tistimi učenci, ki so med prvimi končali bralno značko. Do 3. decembra, ko obeležujemo ta veseili dan kulture, je bralno značko končalo 53 učencev. Žal je nagrado prejel le po en učenec vsakega triletja (izjema je bilo prvo triletje, v katerem sta bila nagrajenca dva). 

Vsem, ne samo nagrajencem, čestitamo za opravljeno delo. Saj veste, največja nagrada je uživanje ob branju.

20221207_121513.jpg
20221207_132011.jpg
20221207_122132.jpg
20221207_131530.jpg

Oktobrska ustvarjalnica v šolski knjižnici (in vabilo na novembrske aktivnosti)

V sklopu projekta Zelena knjižnica smo v oktobru v naši knjižnici izdelovali lončke za svinčnike v servietni tehniki. Vabljeni v novembru na nove ustvarjalne trenutke, ki jih bomo namenili poslikavi steklenic v akrilni tehniki. Ob tem pa se bomo seznanili tudi z dobrimi knjigami.
 

lončki 2.jpg

Predstavitev zbirke slovenskih ljudskih pravljic v lahkem branju na OŠ Miroslava Vilharja Postojna

V četrtek, 13. oktobra 2022, smo v šolski knjižnici OŠ Miroslava Vilharja Postojna gostili univ. prof. defektologije Ingrid Babič Podržaj, eno od soavtoric zbirke sedmih slovenskih ljudskih pravljic v lahkem branju, ki so izšle pri Zavodu Risa. To so pravljice: Zlata ptica, Bela kača s kronico, Pastirček, O povodnem možu, Zdravilno jabolko, O treh grahih in Deklica veka.

Srečanja s prof. Ingrid Babič so se udeležile knjižničarke iz notranjsko-kraških šolskih knjižnic. Gostja nam je predstavila zbirko, predvsem pa proces nastajanja (omenjenih) pravljic v lahkem branju.

Udeleženske smo se najprej seznanile s samim izrazom 'lahko branje'. Gre za besedila, ki so namenjena predvsem dvema glavnima ciljnima skupinama:

- ljudem, ki zaradi različnih oviranosti trajno potrebujejo lahko berljive informacije in publikacije (npr. ljudje, ki doživljajo disleksijo, motnjo v duševnem razvoju, motnje avtističnega spektra, demenco …;

-  ljudem, ki imajo slabše razvito veščino branja ali slabo poznajo jezik in sčasoma mogoče ne bodo imeli več potrebe po lažje berljivih tekstih (npr. priseljenci, neizkušeni bralci …) pa tudi mlajšim otrokom. (Dragica Haramija, v: Lahko branje kot način dostopa do informacij, intervju, Radio Slovenija, 22. 1. 2021.)

Knjige so na izposojo tudi v naši knjižnici. Objavljene pa so tudi v formatu pdf., kot zvočna datoteka in v obliki posnetka v znakovnem jeziku na spletni strani zavoda Risa.

 

                                                                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                   mag. Magdalena Svetina Terčon

.

lahko branje (1).jpg

Obvestilo

V četrtek, 13. 10. 2022, ob 17. uri bo Zavod Risa v knjižnici naše šole predstavil zbirko pravljic v lahkem branju.

bottom of page