solska knjiznica OSMVPO.jpg

Razpoložljivost gradiva

Če želite preveriti dostopnost gradiva (prosto/izposojeno) v naši šolski knjižnici, lahko to storite preko spletne strani COBISS.SI

 

Novice

Autism Therapy

2. april 2021 - Svetovni dan zavedanja o avtizmu

2. aprila obeležujemo tudi SVETOVNI DAN ZAVEDANJA O AVTIZMU. SNG Nova Gorica ponuja brezplačen ogled posnetka predstave Skrivnostni primer ali kdo je umoril psa. Predstava je prirejena po romanu Marka Haddona The Curious Incident of the Dog in the Nighttime.

ibby plakat.png

2. april 2021 – MEDNARODNI DAN KNJIG ZA OTROKE

Glasba besed

Margarita Engle

Ko beremo, zrastejo duhu peruti.
Ko pišemo, nam zapojejo prsti.

Besede so bobni in flavte na listu,
so ptič, ki se s pesmijo vzpenja, in slon, ki trobenta,
so reka, ki teče, in slap, ki teleba,
metulj, ki zakroži
visoko na nebu!

Besede nas vabijo k plesu –
ritmi in rime, utripi srca,
peket in prhut, stare in nove povesti,
take izmišljene, take resnične.

Kadar si udobno ugnezden doma
ali čez meje drviš proti novim deželam
in tujim jezikom, so zgodbe in pesmi
vse tvoje.

Kadar delimo besede drug z drugim, glasovi
postanejo glasba prihodnosti,
mir, prijateljstvo, radost:
melodija,
ki upa.

Prevedla Nada Grošelj

bralni_mozaik.png

Mozaik branja: LETO KRISTINE BRENKOVE

Mestna knjižnica Ljubljana in Slovenska sekcija IBBY sta ob 2. aprilu pripravili bralnospodbujevalno akcijo povezano s praznovanjem jubileja Kristine Brenkove. Letos namreč mineva 110 let od njenega rojstva. Vabimo vas k sodelovanju. Izberite spodnjo povezavo.

Ela_Peroci.jpg

Ela Peroci

11. februarja 1922 se je rodila Ela Peroci, slovenska pedagoginja, pisateljica in novinarka.

URN NBN SI IMG-KH7689PC.jpg

8. februar - SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

SSKJ (Slovar slovenskega knjižnega jezika) pojem kulture, ki jo praznujemo vsako leto 8. februarja, razloži takole: skupek dosežkov, vrednot človeške družbe kot rezultat človekovega delovanja, ustvarjanja.

Tako kulturo negujmo in hranimo, saj je temelj človekovega bistva.

Dragotin_URN NBN SI IMG-E97BAMY5.jpg

Dragotin Kette

19. januarja smo obeležili 145. obletnico rojstva Dragotina Ketteja (19. januar 1876–26. april 1899).
Najbolj ga poznamo po pravljici z naslovom ŠIVILJA IN ŠKARJICE.

žiga x gombač.jpg

Knjižnica

»Knjižnica bi morala biti srce vsakega doma. Ne televizija, računalnik, igralna konzola ali telefon, temveč knjižne police,« poudarja otroški in mladinski pisatelj Žiga X Gombač.

iz članka:


Domača knjižnica: Žiga X Gombač
živalske novice.jpg

Živalske novice

SNG Nova Gorica ponuja arhivski posnetek otroške predstave Živalske novice Primoža Suhadolčana, ki je leta 2017 nastala v koprodukciji med SNG Nova Gorica in Gledališčem Koper. Predstava, namenjena otrokom med 6 in 10 let, je bila leta 2017 na Pikinem festivalu v Velenju nagrajena dvakrat: prejela je zlato piko za najboljšo predstavo, igralec Gorazd Žilavec pa nagrado za najboljšo vlogo. Režiserka je Ajda Valcl.

VIDEO: https://vimeo.com/478213382

Živalske novice so namenjene v prvi vrsti drugi triadi osnovne šole, v predstavi pa bodo uživali tudi mlajši in starejši otroci in odrasli. Na oder postavljajo junake in zgodbe, ki jih je zelo priljubljen sodoben otroški in mladinski pisatelj, Primož Suhodolčan, ustvaril kot serijo kratkih pripovedi. Uprizorjenih je pet kratkih »akcijskih komedij«: Dolgčas okužil muhe, Trave ni, krave znorele, Vojna za travo, Raca spet padla z neba in Lepo je biti papagaj. Glavni junak je simpatičen, včasih neroden, a izviren fant Primož, ki se z nenavadnimi živalskimi junaki vedno znova zapleta v napete, nepredvidljive in zabavne peripetije.

IGRAJO: Andrej Zalesjak / Luka Cimprič k. g., Rok Matek / Gorazd Žilavec, Igor Štamulak, Medea Novak

dobra volja.jpg

Pravljica o dobri volji

V Lahkonočnicah, kratkih zvočnih pravljicah, smo našle pravljico, ki ti pove kako poiščeš dobro voljo, če si jo morebiti kje izgubil. Kar se rado hitro zgodi. Zato si vzemi skodelico čaja, uleži se na kavč ali kateri drugi priljubljen kotiček in poslušaj. Po poslušanju se preizkusi še v kvizu.

fran miličinski ježek.jpg

Frane Milčinski - Ježek

Najbolj znan kot avtor pravljice o zvezdici Zaspanki, se je rodil 14. decembra leta 1914.

Njegov oče je bil pisatelj Fran Milčinski (avtor knjige Butalci). Njegov psevdonim izhaja iz dueta Ježek in Joužek, v katerem je nastopal na začetku svoje kariere. Študiral je na pravni fakulteti, vendar je veliko raje nastopal in ustvarjal. Leta 1952 je napisal Zvezdico Zaspanko, prvo slovensko radijsko igro za otroke: https://www.youtube.com/watch?v=MUH-ADB2hqw.

Bil je eden najbolj vsestranskih slovenskih umetnikov 20. stoletja: satirik, mladinski pisatelj, igralec, režiser, humorist in komik, pesnik in šansonjer. Leta 1975 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo. V njegov spomin RTV Slovenija vsako leto podeljuje Ježkove nagrade.

 

DAN GLASNEGA BRANJA - 3. februar

Pod okriljem organizacije LitWorld od leta 2010 poteka svetovni dan glasnega branja. Ljudje po vsem svetu proslavijo veselje do branja na glas in se zavzemajo za opismenjevanje kot temeljno človekovo pravico, ki pripada vsem prebivalcem.

Rastem s knjigo

Letošnji sedmošolci bodo v v okviru projekta Rastem s knjigo v dar prejeli knjigo Mateta Dolenca "Kako dolg je čas" z ilustracijami Ane Maraž.

 

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

O volku, ki je padel iz knjige

 
cankar-v-stripu.jpg

Cankar v stripu

Več o Ivanu Cankarju si lahko ogledate na naslednji povezavi - https://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi155071/

Knjige zbirke CANKAR V STRIPU so ustvarili slovenski avtorji in slovenski ilustratorji:
- Andrej Rozman Roza in Damijan Stepančič sta ustvarila strip: Hlapci – ko angeli omagajo.
- Boštjan Gorenc Pižama in Tanja Komadina sta ustvarila Moj lajf : po motivih povesti Moje življenje Ivana Cankarja.
- Žiga X Gombač in Igor Šinkovec sta po motivih povesti Hlapec Jernej in njegova pravica ustvarila strip Hlapec Jernej in pasja pravica.

anton tomaž linhart.png

Anton Tomaž Linhart

11. decembra 1756 se je v Radovljici rodil Anton Tomaž Linhart, slovenski dramatik, pesnik, zgodovinar in šolnik.

Prizadeval si je za ustanovitev osrednje in javne študijske knjižnice v Ljubljani. Iz njegove pobude je v Ljubljani leta 1791 nastala licejska knjižnica, predhodnica NUK-a.

V ljubljanskem šolskem okrožju je ustanovil 27 podeželskih osnovnih šol. Zavzemal se je tudi za izboljšanje pouka ter za boljši gmotni položaj in boljšo izobrazbo učiteljev. Uspelo mu je ustanoviti ljubljanski študijski konsens, obliko avtonomije ljubljanskih višjih šol - liceja, gimnazije in normalke. Prizadeval si je za obnovo leta 1785 ukinjenega filozofskega študija na liceju.

Pod vplivom slovenskih razsvetljencev, posebno Žiga Zoisa, je začel ustvarjati v slovenščini. Priredil in prevedel je komedijo nemškega dramatika Josefa Richterja Die Feldmühle (Podeželski mlin) in jo naslovil Županova Micka. To je prva slovenska komedija. Po vzoru Beaumarchaisove komedije La folle journée ou le mariage de Figaro (Figarova svatba) pa je Slovencem priskrbel še eno komedijo - Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Kako je izgledala v natisnjeni obliki, si lahko ogledate TUKAJ.

slovar pregovorov.jpg

Slovar pregovorov in sorodnih paremioloških izrazov

Slovarjem Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU se je pridružil nov Slovar pregovorov in sorodnih paremioloških izrazov.

Spletni Slovar pregovorov in sorodnih paremioloških izrazov  je sestavil dr. Matej Meterc. Gre za eno večjih novosti na portalu Fran in prvi t. i. paremiološki slovar za slovenščino. »Vsebuje pregovore, reke, vraže, napotila, velerizme, antipregovore, frazeološke replike in druge žanre, ki jih proučuje paremiologija,« je povedal Meterc. Med njimi najbolj prevladuje pregovor.

dlib.jpg

15 let Digitalne knjižnice Slovenije

29. novembra 2020 smo praznovali 15. obletnico nastanka Digitalne knjižnice Slovenije.

Na portalu je v tem hipu na voljo 902.745 enot (in še večje število digitalnih objektov). Največ je besedil (869.245) in slikovnega gradiva (28.457). Dostopno je tudi okoli 14.500 digitaliziranih knjig in številno neknjižno gradivo (fotografije, razglednice, notno gradivo, zemljevidi).

NUK pravi, da statistika obiskov na spletni strani skozi leta vzpodbudno raste. V letu 2020 so doslej zabeležili več kot 4.300.000 vpogledov v vsebine na portalu.

Ta-veseli-dan-kulture_300dpi_cmyk.jpg

3. december

3. decembra 1800 se je v Vrbi rodil France Prešeren, slovenski pesnik.

Življenje in delo našega pesnika praznujemo 8. februarja, ko praznujemo Prešernov dan. Prešeren pa  se je rodil 3. decembra 1800. Ta dan danes praznujemo pod imenom »Ta veseli dan kulture«, ko večina muzejev, gledališč in razstav brezplačno odpre svoja vrata.

Letos bodo dogodki potekali na spletu in so zbrani na posebni spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in omogočajo razvrstitev glede na regijo, starostno skupino, zvrst in druge karakteristike. Preverite podrobnejše informacije.

Na Infodromu si lahko prebereš nekaj zanimivih dejstev o našem pesniku.


Prav tako se je 3. decembra leta 1867 rodil Fran Milčinski (psevdonim Fridolin Žolna), pravnik, pisatelj in dramatik. Leta 1917 sta izšli knjigi Tolovaj Mataj in Ptički brez gnezda, kjer opisuje napake družinske vzgoje in opozarja na zanemarjanje otrok. Njegova najbolj znana zbirka humoresk je o Butalcih (1949).

Več o pisatelju si lahko prebereš na naslednji povezavi: https://zgodovinanadlani.si/1867-rojen-fran-milcinski/.

sks_logo_v3.jpg

36. Slovenski knjižni sejem

Slovenski knjižni sejem letos poteka po spletu. Poglejte si program. Sejem je podaljšan do 5. 12. 2020.

Pisateljica Anja Štefan vsak dan na svoji FB strani objavlja svoja dela. Z vami delimo naslednji odlomek:

NEBO

Štiri črne mravljice je spreletelo:

»Ustavimo svet.«

»Že že, ampak kako?«

»Lepo. Lezimo v travo in glejmo v nebo.«

Legle so v travo in zrle v nebo, malo so pele in malo molčale.

In svet se je ustavil.

Čisto mirno je zadihal in si odpočil.

Besedilo: Anja Štefan

franček.png

Jezikovni portal Franček

Slišali smo zelo zanimivo novico!

Nastaja jezikovni portal Franček!

Kozma Ahačič, ki je med ustvarjalci portala, je na Facebook-u zapisal:

Franček je v plenicah!

Jezikovni portal za učence OŠ in SŠ (beta verzija) od danes deluje.

Trenutna okrnjena oblika se bo dopolnjevala v naslednjih tednih, saj portal nastaja "v živo". V ozadju je že veliko narejenega. Vsi sodelavci in sodelavke smo neizmerno veseli, pravkar pa poteka tudi izobraževanje učiteljev s šol, ki sodelujejo v projektu.

JUHEJ, JUHEJ, JUHEJ!!!

miki muster.png

22. november rojstni dan Mikija Mustra

22. novembra smo praznovali rojstni dan Nikolaja Mustra. Leta 1925 se je namreč v Murski Soboti rodil Miki Muster, znan predvsem kot ilustrator, stripar, kipar in filmski režiser.

Miki Muster velja za enega izmed prvih slovenskih striparjev. V svojem življenju je ustvaril veliko stripov. Najbolj znan je po likih Zvitorepca, Lakotnika in Trdonje. Najverjetneje ste že slišali zanj. Če pa niste, povprašajte vaše starše in stare starše, ki se ga zagotovo spominjajo.


 "Moje sanje; ko sem bil otrok, sem sanjal, da bom zabaval otroke, generacije otrok. In mislim, da mi je uspelo. Imam eno željo: če imate vi neizpolnjene otroške sanje, vam želim, da bi se vam izpolnile, tako kot so se moje," je ob prejemu Prešernove nagrade leta 2015 dejal Miki Muster.

V naši šolski knjižnici najdeš 66 naslovov različnih stripov: Šnofijevo druščino, Smrkce, Pasjega moža, Mulčke, Kapitana Gatnika, Hlapca Jerneja in še mnogo drugih.

branje.png

Kako se lahko umiriš v časih polnih informacij?

Če ti angleščina ne dela težav, si poglej video, kako se umiriti in kako ti knjige lahko pomagajo pri uspehu.

Picture 1.png

Poišči razlike

Ali najdeš 8 razlik med zgornjima dvema slikama?

Zajtrk z medom.jpg

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Vsak tretji petek v mesecu novembru poteka Tradicionalni slovenski zajtrk.

Po zajtrku si lahko privoščiš še SADNO-ZELENJAVNO KRIŽANKO: https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/publikacije-datoteke/sadno-zelenjavnja_krizanka.pdf

Piles of Books

Dan splošnih knjižnic

Slovenske splošne knjižnice vsako leto 20. novembra obeležujejo svoj dan.

V ta namen ti posredujemo povezavo do spletnega portala o dobrih knjigah, ki so ga zasnovale in ga izvajajo prav splošne knjižnice: dobreknjige.si.

Knjižni projekt DOBREKNJIGE.SI sta leta 2014 v okviru izvajanja posebnih nalog osrednjih območnih knjižnic osnovale Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica, v partnerstvu z osrednjimi knjižnicami Obalno-kraškega in Goriškega območja. S priključitvijo večine slovenskih splošnih knjižnic je nato kmalu prerasel v skupni projekt nacionalnega pomena.

logo Lahko je brati (002).jpg

Lahko branje

LAHKO BRANJE rečemo tistim knjigam in časopisom, ki jih lažje beremo in razumemo. Lahko branje včasih tudi posnamemo kot zvok ali film. Če ti branje dela težave, si lahko ogledaš portal lahkega branja www.risa.si, kjer si lahko prebereš tudi nekaj knjig v lahkem branju.

astrid lindgren   1.png

Astrid Lindgren

collection.

14. novembra 1907 se je rodila Astrid Anna Emilia Lindgren, švedska mladinska pisateljica

Najbolj znana dela Astrid Lindgren so:

    PIKA NOGAVIČKA

    DETEKTIVSKI MOJSTER BLOMKVIST

    BRATEC IN KLJUKEC S STREHE

    ERAZEM IN POTEPUH

    BRATA LEVJESRČNA

    RONJA, RAZBOJNIŠKA HČI


Besede v krepkem tisku poskušaj najti v zgornji križanki.

mega kviz 2020 2021.png

MEGA kviz 2020/2021

Vabimo te k reševanju MEGA kviza.

Letošnji, že 15. cikel MEGA kviza se posveča Bralni znački, ki že 60 let spodbuja razvoj bralne kulture na Slovenskem.

MEGA KVIZ lahko rešuješ od 21. oktobra 2020 do 15. maja 2021.  

Kviz je sestavljen iz  treh vsebinskih sklopov. Za reševanje se moraš registrirati.

Preden začneš reševati kviz, si oglej zabaven strip, ki prikazuje kratko zgodovino Bralne značke.

Če rad ustvarjaš, lahko sodeluješ tudi v likovnem MEGA natečaju.

boštjan gorenc pižama.png

Natečaj za pravljico

BOŠTJAN GORENC – PIŽAMA bo tudi sedaj, v času pouka na daljavo, pripovedoval pravljice na svojem FB profilu. Svojo serijo pravljic je tokrat začel s pravljico o dolgi kači, ki je želela nastopati v dolgi pravljici. Nato je poslušalce povabil, naj podajo svoj predlog za še eno pravljico o dolgi kači: kaj bi še lahko dolga kača v pravljici počela? Tako je povedal še eno pravljico, ki si jo je kar sproti izmišljeval.  Vabimo te, da tudi ti sodeluješ pri Pižamovem vabilu in ustvariš svojo pravljico o dolgi kači.

Klikni tu in si oglej pravljico, ki jo pripoveduje Boštjan. Nato si še ti predstavljaj dolgo kačo in razmisli kaj bi počela v tvoji pravljici.

Vsebino zapisi na največ eno stran velikosti A4. Vabimo te, da jo zapišeš in jo pošlješ na elektronski naslov knjižnice knjiznica.vilhar@miroslav-vilhar.si. Če želiš, da jo objavimo na spletni strani knjižnice, nam to zapiši.

Vabimo vse učence, od 1. do 9. razreda, saj pravljica je za vse, za male in velike, vedno ji radi prisluhnemo, sploh pa če jo pripoveduje nekdo kot je Boštjan Gorenc – Pižama. Izmed vseh prispelih pravljic bomo izbrale najbolj izvirno (posebej za prvo, drugo in tretjo triado) in jo nagradile s knjižno nagrado.

deček_brin_1._knjiga.jpeg

POGOVORI O KNJIGAH, IZBRANIH ZA CANKARJEVO TEKMOVANJE V ŠOL. LETU 2020/21

  • 4. in 5. razred: Sebastijan Pregelj: Deček Brin na domačem kolišču (1. del), (Zbirka: Zgodbe s konca kamene dobe)

Knjiga Deček Brin na domačem kolišču Sebastijana Preglja iz zbirke Zgodbe s konca kamene dobe je bila izbrana za letošnje Cankarjevo tekmovanje za 4. in 5. razred. Za strokovno javnost je bil izveden online pogovor z avtorjem. Pogovor je moderirala urednica knjige, dr. Gaja Kos.

igor_kalovšek_pobeg.jpg

Igor Karlovšek - Pobeg

  • 6. in 7. razred: Igor Karlovšek: Pobeg

Z Igorjem Karlovškom, avtorjem knjige Pobeg, ki je bila prav tako izbrana za Cankarjevo tekmovanje (6. in 7. razred), se je pogovarjala Irena Miš Svoljšak.

kako_dolg_je_čas.jpeg

Mate Dolenc - Kako dolg je čas

  • 8. in 9. razred: Mate Dolenc: Kako dolg je čas

Pogovor o knjigi Kako dolg je čas z avtorjem Matetom Dolencem. Pogovor vodi dr. Igor Saksida.


počitniške knjižne dejavnosti.jpg

DEJAVNOSTI V PROSTEM ČASU

Kar nekaj slovenskih avtorjev pripoveduje svoja dela na spletu:

- Žiga X Gombač - Pravljice v živo

- Desa Muck - Pravljice v živo

- Matjaž Pikalo - Pravljice v živo

- Nina Mav Hrovat - O miški, ki je zbirala pogum

- Anja Štefan: Šopek ugank s Cerkniškega jezera, Čmrlj in piščalka, Medved, Bobek in zlate kokoši

- Boštjan Gorenc Pižama - Književnost v pižami

Gledališki igralci SNG Nova Gorica pripovedujejo pravljice tukaj

Lahko si preberete kaj več o naših slovenskih ilustratorjih

Ali pa rešite Grimmov čarobni kviz

Svojim prijateljem pa lahko pošljete e-razglednico.

biblos.jpg

E-knjige na Biblosu

do teh se lahko dostopa preko tablice, računalnika, e-bralnika ... potrebo je biti vpisan v splošno (mestno) knjižnico in imeti geslo za Mojo knjižnico s tem istim geslom se vpišete v Biblos in si izposojate e-knjige. Če ste geslo pozabili ga lahko ponastavite na tej povezavi, če gesla nimate ga lahko pridobite na tej povezavi. Knjižnica Bena Zupančiča Postojna ima 884 e-knjig. Lahko se včlanite v nekatere splošne knjižnice tudi preko spleta, te so na tej povezavi

V Mestno knjižnico Ljubljana se lahko vpišete s plačilom 15 eur in imate na voljo 4.313 e-knjig. Vsa nadaljnja navodila na tej povezavi.

noč_knjige-696x368.jpg

Svetovni dan knjig in avtorskih pravic

23. aprila obeležujemo svetovni dan knjig in avtorskih pravic. Po celi Sloveniji na ta dan tradicionalno vsako leto poteka Noč branja. Letošnja Noč branja 2020 naj poteka čim bolj pestro, veliko berite in se smejte. Kakšen vaš odziv kaj berete in kako pa pošljite na: knjiznica.miroslav.vilhar@gmail.com

in z veseljem bomo objavili na naši spletni strani.

svetovni dan zemlje.png

Svetovni dan Zemlje

Danes, 22. 4., obeležujemo svetovni dan Zemlje. Vabljeni k ogledu filma Žejni svet.

Lahko si preberete članek o Svetovnem dnevu Zemlje

ali si pogledate kakšen posnetek o naši lepi Zemlji na YouTube:

-https://www.youtube.com/watch?v=c8aFcHFu8QM

-https://www.youtube.com/watch?v=kAphgHhlteM

-https://www.youtube.com/watch?v=6v2L2UGZJAM

Tudi v oddaji Izodrom so govorili o planetu Zemlja.

Bostjan Gorenc Pizama.jpg

Boštjan Gorenc - Pižama

Na današnji dan, 21. 4., bi naši učenci, ki so letošnje leto opravili Bralno značko, prisluhnili Boštjanu Gorencu (vzdevek Pižama), ki je slovenski podcaster, pisatelj, komik, igralec, raper in prevajalec. Na žalost bomo morali njegov obisk prestaviti. Do takrat pa lahko: 

- si pogledate njegovo spletno stran

- preberete intervju s Pižamo

- preberete podatke o njemu na Wikipediji

- prisluhnete njegovim pravljicam, ki jih prebirajo upokojenci

- spremljate Boštjana Gorenca - Pižamo na njegovem Facebook-u profilu, kjer objavlja veliko pravljic in pesmi.

koronavirus.jpg

Slikanica Koronavirus

Pri založbi Morfem so izdali brezplačno slikanico Kornavirus. E-knjigo si lahko brezplačno v formatu pdf prenesete na njihovi spletni strani.

harry potter at home.png

Za ljubitelje Harry Potterja

Prišli so na vrsto tudi ljubitelji zbirke Harry Potter. Avtorica J. K. Rowling je objavila spletno stran Harry Potter at home.

nasveti_za_zabavno_branje_edited.jpg

Kako branje narediti zabavno?

Sedaj, ko je več časa lahko beremo na zanimive načine.

kraljična_na_zrnu_graha.jpg

2. april - Andersenov dan

Poleg tega, da je mednarodni dan knjig za otroke je to tudi dan, ko se je rodil

Hans Christian Andersen.

Zato vam je knjižničarka Cilka prebrala njegovo pravljico Kraljična na zrnu graha. Vabljeni k poslušanju.

2. april mednarodni dan knjig za otroke

2. april - mednarodni dan knjig za otroke

Besedilo poslanice si lahko preberete spodaj ali poslušate kako jo bere Boštjan Gorenc - Pižama

Peter Svetina: LAKOTA PO BESEDAH

V moji deželi konec aprila ali začetek maja ozelenijo grmi, ki jih kmalu nato naselijo zapredki metuljev. Kot vata ali kot sladkorna pena zgledajo, ličinke pa požirajo list za listom, dokler grmi niso videti popolnoma opustošeni. Ko se metulji razvijejo, odletijo, grmički pa kljub temu niso uničeni. Ob letu ponovno ozelenijo, spet in spet.
To je podoba pisateljice, podoba pesnika. Zgodbe in pesmi ju izjejo, izčrpajo ju, in ko so napisane, odletijo, odidejo v knjige, odidejo med poslušalce. To se ponavlja.
In kaj se zgodi s pesmimi in zgodbami?
Poznam fanta, ki so mu operirali oči. Dva tedna po operaciji je moral ležati le na desnem boku, potem še mesec dni ni smel brati, ničesar. Ko je po mesecu in pol prijel v roko knjigo, se mu je zdelo, kot da bi besede z žlico zajemal iz sklede. Kot da bi jih jedel, zares jedel.
In poznam dekle, ki je zdaj učiteljica. Pravi: Otroci, ki jim starši niso brali knjig, so siromašni.
Besede v pesmih in zgodbah so hrana. Niso hrana za telo, nihče si z njimi ne bo napolnil želodca. So hrana za duha in dušo.
Kadar je človek lačen in žejen, se mu stisne želodec, osušijo se mu usta. Išče, kje bi lahko dobil vsaj kos kruha, skodelico riža, koruze, kakšno ribo ali banano. Bolj ko je lačen, bolj se mu oži pogled, ne vidi več drugega kot par grižljajev, ki bi ga nasitili.
Lakota po besedah se ne kaže tako, kaže se kot malodušnost, kot brezbrižnost, kot arogantnost. Ljudje, ki jih tare ta lakota, se ne zavedajo, da je njihova duša premražena, ne zavedajo se, da hodijo mimo sebe, pa se ne vidijo. Del sveta jim odteka, ne da bi ga sploh kdaj opazili.
To lakoto potešijo pesmi in jo potešijo zgodbe.
Če tega doslej nismo počeli, je upanje, da se nasitimo?
Je. Fant bere, skoraj ni dneva, da ne bi bral. Punca, ki je postala učiteljica, bere zgodbe svojim šolarjem. Vsak petek. Vsak teden. Če kdaj pozabi, jo na branje spomnijo otroci sami.
Pa pisateljica in pesnik? Ob letu bosta ozelenela. In spet ju bodo izjedle zgodbe in pesmi, ki bodo kot metulji poleteli na vse strani. Spet in spet.

 

Lutkovno gledališče Ljubljana

Zajčkova hišica

Zajčkova hišica

Lutkovna predstava, 3+

Martin Krpan

 

Ivan Cankar

11. decembra 1918 je umrl Ivan Cankar, slovenski pisatelj, dramatik in pesnik.

 

POVEZAVE DO SPLETNIH VSEBIN, KI NAM LAHKO POMAGAJO PRI UČENJU

dlib.jpg

dLib

Portal dLib.si vsebuje tako digitalizirano kot izvorno digitalno gradivo. Digitalizirano gradivo je zaradi upoštevanja avtorskopravne zakonodaje v večji meri starejše (ustvarjeno pred letom 1945) in vključuje znatno število knjig, časopisov in časnikov, fotografij, rokopisov, notnega gradiva in drugih kulturnih zakladov, ki jih hranijo slovenske knjižnice.

Izvorno digitalno gradivo po drugi strani vključuje veliko število naslovov sodobnih znanstvenih in drugih serijskih publikacij. Vse večji delež gradiva predstavljajo tudi sodobne elektronske knjige slovenskih založnikov.

ivan cankar 2.jpg

Cankarjevo vesolje

Učni vir, ki s sodobnim prikazom digitalno dostopnih virov kulturne dediščine ponuja celovit vpogled v življenje, delo in čas Ivana Cankarja. Namenjen je podpori učnemu procesu. Pilotni projekt je nastal v sodelovanju z Osnovno šolo Kašelj, Gimnazijo Vič in Oddelkom za geografijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

wikisource.png

Wikivir

Tudi na Wikiviru je nekaj slovenskih knjig, kot recimo Pestrna ali Peter Klepec. Seznam vseh otroških in mladinskih leposlovnih del na Wikiviru je v spodnji povezavi.

 

Druge spletne strani

PONS_FlagLogo_RGB_ohneClaim_512x512px.pn

Pons

PONS spletni jezikovni slovar

kamra.jpg

Kamra

Regijski portal Kamra je spletno mesto, ki združuje digitalizirane vsebine s področja domoznanstva v knjižnicah in drugih lokalnih kulturnih ustanovah.

 

Pravljice

Storytelling

Zvočne pravljice

Učenci 1. triade lahko poslušajo slikanice iz zbirke Čebelice, Lahkonočnice, in radijske igre, kar nekaj pa je zvočnih pravljic tudi na portalu Youtube.

Books

50 knjig, ki so nas napisale

V povezavi je seznam 50 knjig in povezav do filmčkov o njih. To so dela, ki so pomembna za slovensko književnost.

 

Brezplačna e-gradiva za učenje

Angleščina 5. in 6. razred

my sails 2 new.jpg

Za ANGLEŠČINO v 5. in 6. razredu so odprli dostop v založbi Pivec do vseh njihovih vsebin (učbeniki, delovni zvezki, zvočni posnetki).

Založba DZS

dzs_naša_ulica.jpg

založba DZS nudi dostop do njihovih vsebin s prijavo Naša ulice in Evedež.si

Založba Mladinska knjiga

ucim se MK.png

Elektronska gradiva s prijavo Založbe Mladinska knjiga.

Založba Rokus Klett

rokus_klett.png
 

Prosti čas

MEGA KVIZ

mega kviz 2020 2021 1.png

Lahko si krajšate čas tudi z reševanjem muzejsko-knjižničnega MEGA KVIZA. Letošnja tema je S knjigo v svet; Ob 60. obletnici Bralne značke. Izžrebani nagrajenci prejmejo tudi praktično nagrado.

Slovenski mladinski filmi

Outdoor Movie

Povezave do Slovenskih mladinskih filmov, ki so v celoti dostopni na različnih povezavah: Junaki petega razreda,  Erazem in potepuh, Gajin svet, Boj na požiralniku, Samorastniki, Moj ata socialistični kulak.

Lutkovne predstave

Puppet Theater

Nekatere lutkovne predstave so tudi na voljo na spletu.

Lutkovno gledališče Maribor

 

Urnik knjižnice na matični šoli

Ponedeljek: 7.30 - 14.30

Torek: 7.30 - 14.30

Sreda: 8.00 - 14.30

Četrtek: 7.30 - 14.30

Petek: 7.30 - 14.30

Na podružnični šoli v Hruševju pa je knjižnica odprta vsako sredo od 7.30 do 8.15

Blonde Boy Reading
 

Kontakti

V knjižnici delamo tri šolske knjižničarke:

                 - Barbara Semolič      barbara.semolic@miroslav-vilhar.si

  - Janja Kolar      janja.kolar1@miroslav-vilhar.si

                                             - Nina Mrak      nina.mrak@miroslav-vilhar.si                                          


Elektronski naslov: knjiznica.vilhar@miroslav-vilhar.si